Premiere: SKIPET DE ZEE PLOEG (DNS)
Et uforglemmelig drama basert på en sann historie fra Bergen

For 200 år siden havarerte et skip utenfor Bergen. Skipet var fullastet med emigranter. For første gang iscenesettes den dramatiske og viktige historien om hendelsene ombord på skipet de Zee Ploeg i 1817. Det er blitt et storslått, historisk kostymedrama om sterke menneskeskjebner og store humanitære utfordringer. Med poetisk kraft og et gnistrende ensemble blir den dramatiske sjøreisen levendegjort på scenen.

Av: Stig Amdam
Regi: Hilda Hellwig
Medvirkende: Katrine Dale, Sigmund Njøs Hovind, Peiman Azizpour, Tiedemann Mathias, Bjørn Willberg Andersen, Susann Bugge Kambestad, Svein Harry Schöttker-Hauge, Jon Ketil Johnsen, Kim Kalsås, Sverre Røssummoen, Stine Robin, Kim J. Olsen, Kristoffer Sagmo Aalberg, Marianne Nielsen, Herman Ljung Opedal, Kamilla Grønli Hartvig, Wenche Kvamme og Knut Erik Engemoen
Sjanger: Drama
Varighet: Ca 2 timer og 30 minutter inkl pause

De tyske familiene var lovet en billett til et nytt liv i Amerika, men ble grovt utnyttet av den kyniske kapteinen og seilte rett inn i en dødbringende høststorm. Med brukket mast drev skipet langs norskekysten og det endte til slutt utenfor Bergen – en fattig by med 18.000 innbyggere. Hvordan skulle man ta imot de mange i nød?

Krig, sult og religiøs forfølgelse preget Europa. Mange familier drømte om et nytt liv i frihetens land, Amerika. I denne vakre og filmatiske teaterforestillingen, følger vi en familie som ofret alt for å få plass på skipet De Zee Ploeg. Skipet dro ut fra Amsterdam sensommeren 1817. Det blir en dramatisk sjøreise under umenneskelige vilkår. Samtidig ser vi hvordan de sto oppreist i stormen og hjalp hverandre. Vi får også innblikk i diskusjonene som pågikk i Bergen på stiftamtmannens kontor etter forliset. Bergen hadde en bunnskrapt bykasse og stor arbeidsløshet på denne tiden. Likevel fikk de skipbrudne til slutt komme i havn, og de foreldreløse barna ble tatt hånd om av bergensfamilier. Flere av dem har preget byen i generasjoner siden.

Stykket er skrevet av Stig Amdam som også står bak kritikerroste publikumsfavoritter som “Dyveke” og “Et bedre sted”.

Det er den svenske teaterlegenden Hilda Hellwig som iscenesetter denne urpremieren. Hun har jobbet på de største scene i Sverige i en årrekke, og har også hatt stor suksess i Norge, bl.a. med den storslåtte oppsetningen av «Keiser og galileer» på DNS i 2000.

Urpremiere 11. april på Store Scene

11. april
20:00 — 22:30

Den Nationale Scene